index, boerderijen

Beschermde boerderijen

Duivendrecht heeft twee beschermde monumenten; dat zijn sinds 20 augustus 2003 de twee hoeves beschreven in:

"Bouwhistorische waarneming nr. 35 en 36,
Stichting Historisch Boerderij-Onderzoek (S.H.B.O.),
Twee boerderijen aan de Rijksstraatweg te Duivendrecht
gem. Ouder-Amstel
,
Arnhem, juli 1998"

Sophia's hoeve, Rijksstraatweg 226

sophia Concluderend betreft het hier een fraai voorbeeld van een T-boerderij van het voerdeeltype, gebouwd in 1883, zoals een gevelsteen in de voorgevel aangeeft. De boerderij is geheel halfsteens gebouwd, het achterhuis had oorspronkelijk vermoedelijk houten wanden. Het naastgelegen zomerhuis is later aangebouwd, in steens metselwerk.
De gebintconstructie bestaat, zoals gebruikelijk bij het oudere voerdeeltype, uit dekbalkgebinten met overstekken. De kapconstructie is bijzonder te noemen (schaarspanten met schoren en extra kruisende schoren bovenin).
De boerderij is nog vrijwel geheel in originele staat, en wordt nog gebruikt voor het boerenbedrijf.
Interessant is de bouwgeschiedenis, met de vrij armoedige bouw van de T-boerderij, en het later aangebouwde, rijkere zomerhuis (latere aanbouw is herkenbaar door onder meer het afwijkende metselwerk, de afwijkende detaillering van de windveren en de kozijnen en het ontbreken van de sierankers).
De boerderij kent verscheidene fraaie oorspronkelijke details, zoals de kozijnprofilering en de sierankers van de T-boerderij, de schuifluiken aan de binnenzijde, de twee verschillende typen gesneden windveren, en het waterfornuis met de schouw in het zomerhuis.

Anthoniushoeve, Rijksstraatweg 228

anthonius Concluderend betreft het hier een fraai voorbeeld van een T-boerderij van het voerdeeltype, gebouwd in 1889, zoals een gevelsteen in de voorgevel aangeeft. De boerderij is geheel steens gebouwd. Het naastgelegen zomerhuis is gelijktijdig of iets later aangebouwd, ook in steens metselwerk.
De gebintconstructie bestaat niet meer uit dekbalkgebinten met overstekken, zoals gebruikelijk is bij het oudere voerdeeltype. Hier is een langsgebintconstructie toegepast, met daaroverheen zolderbalken die rusten op deze langsgebintbalken en op de dragende zijmuren. De kapconstructie is vrij apart te noemen (schaarspanten met kreupele stijlen en overkeepte balk).
De boerderij is nog vrijwel geheel in originele staat, en wordt nog gebruikt voor het boerenbedrijf.
Het betreft een vrij rijk gebouwde T-boerderij met een identiek ontworpen zomerhuis.
De boerderij kent verscheidene fraaie oorspronkelijke details, zoals het fraaie raamkozijn op de verdieping in het zomerhuis, de sierankers en het siermetselwerk boven de kozijnen en onder de dakrand, en de fraai gesneden windveren. Inwendig zijn met name het waterfornuis met de schouw in het zomerhuis, de fraaie schouw in de woonkamer en de geprofileerde lambrizeringen bijzonder. Ook de nog compleet aanwezige ventilatieschachten en bijbehorende dakopbouwen zijn vrij zeldzaam.
Achter op het erf is de oude 6-roedenberg nog aanwezig, zij het op een andere plaats en met afgezaagde roeden.

Concluderend mag worden gesteld dat deze boerderijen gezamenlijk zeer interessant genoemd mogen worden, omdat hierin het zo kleine verschil in bouwtijd, alsmede het verschil in status van de vroegere eigenaren zo uitstekend af te lezen zijn. En dat terwijl ze op het eerste gezicht zo identiek lijken.